12
Desembre
2016

El lèxic de Ramon Llull, amb un sol clic

El lèxic de Ramon Llull, amb un sol clic
  • Autor: Universitat de Barcelona

Ja és possible consultar tot el lèxic de Ramon Llull amb un sol clic. El Nou Glossari General Lul·lià ha estat desenvolupat pel Centre de Documentació Ramon Llull de la Universitat de Barcelona i es presenta com  una eina lexicogràfica indispensable per llegir les obres en català de Llull.

Aquest diccionari en xarxa d’accés lliure dóna informació de 20.000 mots que trobem a 54 obres de Ramon Llull escrites en català, com ara el Romanç d’Evast e Blaquerna, el Llibre de contemplació o el Llibre de meravelles. Està pensat com una eina de recerca però també com una eina que permet que qualsevol lector trobi una paraula del lèxic lul·lià que li plantegi un dubte. «És la clau que calia per obrir l’obra del gran polígraf català a tothom que hi estigui interessat. Sens dubte, es tracta d’una de les aportacions més rellevants de l’Any Llull», afirma Albert Soler, director del nou glossari.

L’eina parteix del Glossari General Lul·lià (editorial Moll, 1982-1985) que va publicar Miquel Colom en cinc volums, i n’introdueix millores significatives. D’una banda, aquesta versió informatitzada es pot consultar des de qualsevol dispositiu mòbil o ordinador. Això permet a l’usuari tenir accés immediat a l’enorme cabal de llengua de Llull. D’altra banda, s’hi poden fer cerques de totes les formes gràfiques. «Per exemple, es pot buscar tant caritat com karitat o quaritat. Això significa que també poden fer-ne ús persones que no tinguin cap coneixement especial de català antic», explica Soler. Així mateix, a més de fer cerques simples de mots, mitjançant la cerca avançada es poden buscar paraules a partir d’unes quantes lletres, escollint entre les opcions comença amb, acaba amb o conté. Identificar ràpidament i amb precisió de quina obra prové un exemple citat i accedir, en molts casos, a la versió digitalitzada de l’obra sencera, són altres opcions que ofereix el nou diccionari.

El Glossari General Lul·lià es va presentar al congrés de cloenda de l’Any Llull, que va acollir la Universitat de Barcelona el 17 de novembre passat. L’eina ha estat desenvolupada amb el patrocini de la Institució Francesc de Borja Moll, la Fundació Carulla, la Fundació Noguera, el Patronat Ramon Llull i la Universitat de Barcelona.

Deixa el teu comentari

Estàs comentant com a convidat.