Dimensió de l'Any Llull


L’Any Llull, una commemoració àmplia i compartida

 

logo anyllullEl 2016 ha estat declarat l’Any Llull per commemorar el setè centenari de la mort del polifacètic pensador mallorquí. La seva obra, escrita en català, en llatí i, molt probablement, també en àrab, ha estat traduïda a desenes de llengües i estudiada en els centres de cultura més prestigiosos del món. La seva transcendència internacional és, doncs, inqüestionable, tant ara com al segle XIII, quan Llull recorria la Mediterrània plantejant les seves propostes de reforma i conversió universals  a través del diàleg i la raó.

 

Aquesta commemoració ha aconseguit mobilitzar i aglutinar tot tipus d’actors públics i privats. El Govern de Catalunya hi participa a través del Departament de Cultura; la Institució de les Lletres Catalanes, vinculada al Departament, hi té un protagonisme destacat. Les activitats de commemoració es duen a terme en estreta col·laboració amb el Govern de les Illes Balears i el seu Departament de Cultura. Els comissaris de l’Any Llull a Catalunya, Joan Santanach, i a les Balears, Maribel Ripoll, coordinen l’extensa agenda de la commemoració als territoris de parla catalana. La dimensió internacional de l’Any Llull es veu reforçada per la implicació de l’Institut Ramon Llull, institució encarregada de coordinar totes les activitats (més de vuitanta) que es desenvolupen fora del domini lingüístic català.

 

La implicació d’una gran pluralitat d’actors públics i privats permet que la celebració de l’Any Llull sigui rica i diversa

 

Les universitats de Catalunya, de les Illes Balears i de València; l’Institut d’Estudis Catalans, l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed); museus, xarxes de biblioteques i altres organismes i entitats culturals han fet possible que l’Any Llull proposi una nodrida agenda de més de 300 activitats. La majoria tenen lloc als territoris de parla catalana, però també se’n celebren a l’Estat espanyol i en l’àmbit internacional.

 

Principals actors implicats:

 • Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura
 • Institució de les Lletres Catalanes
 • Govern de les Illes Balears, Departament de Cultura
 • Institut d’Estudis Baleàrics
 • Institut Ramon Llull
 • Comissari de l’Any Llull a Catalunya (Joan Santanach)
 • Comissària de l’Any Llull a les Balears (Maribel Ripoll)
 • Universitats i centres d’estudi
 • Escoles i centres formatius
 • Museus
 • Biblioteques
 • Ajuntaments
 • Editorials
 • Entitats culturals, educatives, de lleure, etc.
 • Mitjans de comunicació

 

La rica diversitat de l'Any Llull

La quantitat, diversitat i originalitat de propostes que s’emmarquen en l’Any Llull dibuixa l’abast de la transcendència de la seva figura i l’interès que genera. Entre les iniciatives programades, és oportú destacar les exposicions“La màquina de pensar. Ramon Llull i l’Ars combinatòria”, del CCCB; “Les cents formes. Una exposició al voltant de la lògica de Ramon Llull”, que es podrà visitar al Centre d’Art Santa Mònica; o bé les mostres itinerants de l’IEMed (“Raimundus Christianus Arabicus. Ramon Llull i l’encontre entre cultures”) i de la Institució de les Lletres Catalanes ("La desmesurada vida de Ramon Llull”), que s’exhibirà en més de quaranta municipis. Moltes biblioteques d’arreu, com la Biblioteca Nacional de Catalunya, la Biblioteca Nacional de España o la Bibliothèque nationale de France, també s’han sumat a la commemoració, organitzant exposicions dels seus fons lul·lians. Un dels plats forts de l’Any Llull ha estat l’homenatge que Miquel Barceló ha fet al pensador del s. XIII, amb un espectacular mural a les vidrieres de la Bibliothèque nationale i amb altres peces exposades al Museu Picasso de París.

Ramon Llull demostra que està ben viu. La prova: la realització de diferents audiovisuals, des del docu-ficció “Jo, Ramon Llull” fins a una sèrie de falques que està previst que emeti TV3, passant per diversos documentals fets per IB3, els reportatges de la sèrie “Folls per Llull” de Catalunya Ràdio, o el documental sobre la preparació del mural de Barceló a París. Paral·lelament, la premsa escrita ha publicat suplements amb material lul·lià i ha distribuït llibres d’aproximació a l’obra de Llull.

L’Any Llull també ofereix conferències, xerrades, seminaris, jornades, concerts, espectacles, premis, concursos, lectures i presentacions de llibres, activitats lúdiques, infantils i educatives, projectes acadèmics per a la divulgació de la vida i l'obra de l’autor en tots els seus vessants...

Entre les activitats més destacades val la pena subratllar les més de 40 publicacions previstes sobre Ramon Llull, entre textos originals; adaptacions d’obres de l’autor al català contemporani, entre les quals d’específiques per a un públic infantil i juvenil; traduccions a diverses llengües (castellà, francès, anglès, alemany,  romanès, etc.), i textos i estudis sobre l’escriptor i la seva obra.

El Congrés Internacional sobre Ramon Llull, celebrat a Palma de Mallorca el novembre de 2015, va ser un dels principals trets de sortida de l’Any Llull. A València s’està preparant el congrés "Imatges literàries de la follia: Llull-Cervantes-Shakespeare" i, a Barcelona, el congrés de clausura de l’Any Llull: “Ramon Llull, pensador i escriptor”.

L’Any Llull també compta amb el portal www.anyllull.cat i està present a les xarxes socials a través dels perfils de twitter i facebook.

Actualitzat per última vegada:

Dijous, 29 Setembre 2016