Ensenyament, Llull en l'àmbit educatiu


Portals que ofereixen recursos educatius:

 

pancnl


  panenllullat
  ...  

panxtec

 

 

panilc

 


 

header ensenyament

 

Any literari Ramon Llull (2015-2016)


Ramon Llull (Palma, 1232 - 1316) va ser un rellevant escriptor, filòsof, místic, teòleg, professor i missioner mallorquí del segle XIII. La seva obra escrita és la més extensa produïda per un sol autor medieval, la redactà en català, occità, llatí i àrab. És considerat, juntament amb l’autor del Llibre dels fets, el primer autor literari rellevant en català i el primer autor medieval en fer servir una llengua romànica per transmetre coneixements filosòfics, teològics i místics. També fou el primer a escriure-hi novel·la moral, i un dels primers a fer-hi divulgació científica i tècnica.

Ramon Llull és un dels màxims exponents de la cultura i el pensament a Europa. L'originalitat del seu pensament i la qualitat de la seva literatura han fet de Llull la figura més destacada de la cultura catalana de tots els segles arreu del món. La seva obra, escrita principalment en català i llatí, i probablement també en àrab, ha tingut una gran influència entre grans pensadors, des del mateix segle XIV fins als nostres dies. Els seus llibres han estat editats i traduïts a desenes de llengües als centres de cultura i estudi més prestigiosos d'arreu del món.


El govern ha declarat l’any 2016 Any Llull en commemoració del setè centenari de la seva mort. La commemoració té com a objectiu divulgar la vida i l'obra de Ramon Llull en tots els seus vessants. Entre el novembre del 2015 i el novembre del 2016 hi ha previstes conferències, exposicions, concerts, projectes editorials, acadèmics i educatius per a la divulgació de la vida i l'obra de Ramon Llull en tots els seus vessants.


El Consorci per a la Normalització Lingüística, a través de l’aprenentatge de la llengua catalana, vol donar a conèixer als seus usuaris i a la població en general els trets més rellevants de la cultura catalana i la diversitat d’autors literaris i artístics. El CpNL se suma a aquesta commemoració i recorda la figura de Ramon Llull amb l'organització d'activitats a l'aula i d'actes commemoratius per part dels diversos centres de normalització lingüística arreu del territori. Algun dels actes compten amb la col·laboració del Departament de Cultura i de diverses entitats i organismes com ajuntaments, escoles, biblioteques, ràdios municipals, associacions i centres culturals, entre d'altres.

El Consorci també es farà ressò d'aquesta commemoració a la pàgina web de Llengua i Cultura i a les seves xarxes socials.

La pàgina web del l’Any Llull al CpNL, que s’actualitza cada setmana, recull les activitats i actes que els CNL organitzen en el marc d’aquesta celebració. També inclou els enllaços a la pàgina web de la Institució de les Lletres Catalanes i en la pàgina oficial de l’Any Llull.

Actuacions previstes (tipologia)

  • Difusió de la commemoració als mitjans de comunicació locals
  • Tertúlies sobre l’obra de Llull
  • Lectura de fragments d’obres
  • Lectura de poemes
  • Clubs de lectura
  • Assistència a recitals poètics amb música
  • passejada literària dedicada a Ramon Llull
  • Activitats didàctiques a l'aula

 

logo enllullat 

Enllulla’t és un programa educatiu adreçat a l’alumnat del tercer curs de l’Educació Secundària Obligatòria. L’objectiu de la proposta és que els alumnes es familiaritzin amb la vida i l’obra de Ramon Llull i en coneguin la importància literària i històrica, alhora que treballen la relació entre els valors que s’hi poden descobrir i la seva pròpia vida quotidiana.

El programa es compon de nou unitats didàctiques independents però complementàries, que en faciliten l’aplicació modular. Així, cada centre educatiu pot triar quines unitats didàctiques incorpora i en quin moment de la seva programació del curs escolar.

Els temes i els continguts de cada unitat han estat específicament dissenyats per a promoure el treball per competències i perquè es puguin desenvolupar en el marc d’una matèria concreta. S'ha volgut proporcionar un material d’aplicació transversal per repartir la càrrega lectiva en les diverses àrees de coneixement del currículum escolar, sense centrar-se exclusivament en les àrees que solen ocupar-se de Ramon Llull, les de Llengua catalana i literatura.

A més, Enllulla't convoca un concurs literari de faules i proposa que els centres educatius motivin els seus alumnes per a la realització de murals creatius.

Visiteu la pàgina web d'Enllulla't.

 


 

logoxtec

Pàgina commemorativa del seté centenari de la mort de Ramon Llull. Conté un apartat que recull recursos didàctics per a diferents edats. També mostra una secció dedicada a la participació dels centres, en la qual es fan públiques diverses experiències desenvolupades pels alumnes de primària, secundària i batxillerat.

Visiteu la pàgina de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (.xtec) dedicada a l'Any Llull

 


 

Actualitzat per última vegada:

Dimarts, 21 Juny 2016